Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Salaris vergelijken

Handige sites om salarissen te vergelijken via het internet

Er zijn diverse sites op het internet te vinden om snel salarissen te vergelijken. De sites baseren zich echter veelal op anoniem ingevulde gegevens. Onduidelijk is daarom hoe representatief en waarheidsgetrouw de resultaten van de verschillende salarisvergelijksites zijn. Snakewool adviseert om verschillende sites te proberen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

Beoordeling van de sites om salarissen te vergelijken

Via het Salariskompas op Intermediair.nl kunt u gemakkelijk zoeken naar het salaris van mensen naar leeftijdscategorie, opleidingsniveau, functioneel aandachtsgebied, bedrijfstak en leidinggevende rol, of een combinatie daarvan. U krijgt vervolgens een informatief overzicht te zien van het gemiddelde salaris van de door u geselecteerde groep, inclusief een staafdiagram met de salarisverdeling. Ook biedt de site informatie over het percentage mensen in deze groep die specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden heeft (zoals onkostenvergoeding, auto van de zaak, bonus of winsuitkering). De gemiddelde salarissen in het Salariskompas zijn gebaseerd op de gegevens van ruim 24000 personen.

De gegevens van de Belgische site Vacature.com (Salariskompas '06) zijn afkomstig van een salarisenquete uitgevoerd door Vacature en de Katholieke Universiteit Leuven onder 50.000 deelnemers. Na het invullen van uw statuut, diplomaniveau, aantal jaren werkervaring, functieniveau, functiecategorie en sector krijgt u het gemiddeld bruto maandloon te zien. Ook geeft de site informatie over het salarisniveau van hetzelfde beroep in andere sectoren en het percentage beroepsgenoten met specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorts is er een grafiek met het geprognosticeerde salaris dat u over enkele jaren zal verdienen als u dezelfde functie blijft uitoefenen.

Op Loonwijzer kunt u berekenen wat uw collega's verdienen. U krijgt vragen over beroepsgroep, functie, opleiding, leidinggevende positie, maar ook over het aandeel mannelijke collega's, of u herintreedster bent, of u promotie bij uw huidige werkgever heeft gemaakt en hoeveel werknemers uw bedrijf heeft. Vervolgens krijgt u het bruto uurloon, weekloon, maandloon en jaarloon te zien. De site biedt verder ook veel informatie over lonen en salarissen. Zo kunt u op die site ook nog uw salaris vergelijken met dat van succesvolle zakenlieden, politici en leden van het koninklijk huis, sportmensen, en showbizzfiguren. Loonwijzer is er bovendien in vele varianten, zoals: VrouwenLoonwijzer, MannenLoonwijzer, ZorgLoonwijzer, 40plusLoonwijzer en Eigenbaaswijzer. Deze loonwijzers leveren overigens wel allemaal dezelfde resultaten op als Loonwijzer. Via JeugdLoonwijzer kunnen jongeren hun minimumloon checken. Tot slot is er een Belgische variant van de loonwijzer: Loonwijzer.be.

Via Salary Checkup kunt u snel op functiesoort, niveau, leeftijd en opleiding zoeken naar het gemiddelde brutomaandloon. Ook geeft de site informatie over het percentage werknemers met een bedrijfswagen, maaltijdcheques en een forfaitaire onkostenvergoeding. De site is gebaseerd op anoniem aangeleverde salarisgegevens.

Interplein.nl draait het om: op deze site kunt u aangeven welk brutosalaris u wilt verdienen, waarna u te zien krijgt welke beroepen daarbij passen.

De-Salarisindicatie.nl biedt tabellen van salarissen behorende bij functies in verschillende sectoren. De site is niet erg overzichtelijk.

De Engelstalige site Salary Expert.com biedt de mogelijkheid om salarissen internationaal te vergelijken. De resultaten worden in lokale valuta gepresenteerd.

Op de site van Robert Walters kunt een pdf-rapport downloaden met een Engelstalig onderzoek naar salarissen in verschillende Europese landen in met name het bank- en verzekeringswezen, de juridische sector, imterim management en human resources.

Indeed Salary search is een Engelstalige site die volgens eigen zeggen is gebaseerd op salarisinformatie van 50 miljoen vacature-advertenties over het afgelopen jaar. De site bevat vooral informatie over salarissen in de Verenigde Staten. De site biedt de mogelijkheid om te zoeken op salarissen voor een specifiek beroep in een bepaalde stad. Ook kunt u direct doorklikken naar vacature-advertenties voor het door u geslecteerde beroep.

Eprom Loonindex stelt (te) veel vragen voordat u een resultaat te zien krijgt. Onder meer wordt van u gevraagd om allerlei gegevens over brutomaandloon, bonussen, onregelmatigheidstoeslag, secundaire arbeidsvoorwaarden e.d. in te vullen. Het resultaat is weinig informatief: u krijgt alleen te zien wat ongeveer een marktconforme primaire en secundaire beloning zou zijn.

De AG-Berenschot Salariswijzer geeft informatie over salarissen in de ICT-sector. Eigenlijk betreft het hier een enquete, waar u eerst een groot aantal vragen over uw huidige baan en salaris moet invullen. Uiteindelijk krijgt u een grafiek te zien met brutojaarsalarissen op basis van uw functieniveau in verschillende regio's (Randstad, Midden/Oost-Nederland, Noord-Nederland en Zuid-Nederland).

Zibb.nl kent slechts een beperkt aantal functiegroepen. De enige informatie die de site vervolgens levert is de mediaan van het salaris behorende bij het functieprofiel. De site is niet zo overzichtelijk en gebruiksvriendelijk (bewegende reclames en pop-ups, langzame site, zeer onopvallende 'begin'-knop).

PayScale is een Engelse site om salarissen te vergelijken. De site heeft een zeer uitgebreide enquete waar u allerlei persoonlijke gegevens moet invullen, inclusief uw e-mailadres.

De beste sites om salarissen te vergelijken

ASIG
1Intermediair.nl++++++++
2Vacature.com (BE)++++++
3Loonwijzer++++
4Salary Checkup++-+-+
5 Interplein.nl++-+
6 De-Salarisindicatie.nl+---
7Salary Expert.com (EN)--++
8Robert Walters (EN)--++
9Indeed Salary search (EN)--++
10Eprom Loonindex+-----
11AG-Berenschot Salariswijzer--+---
12Zibb.nl-----
13PayScale (EN)--------

A = Actuele gegevens, S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site