Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Goede doelen vergelijken

Ook om goede doelen te vergelijken zijn er verschillende websites ontwikkeld.

Op de Geefwijzer van Independer.nl kunt u zoeken in meer dan 3400 goede doelen, op trefwoord, categorie, doelgroep, werkgebied, omvang organisatie en religie. U kunt doorklikken naar een uitgebreid rapport over het betreffende goede doel, met onder meer algemene informatie, financiŽle gegevens en contactgegevens.

Via de Nationale goededoelentest.nl kunt u een test doen om te zien welk goed doel (van in totaal circa 280 goede doelen) bij u past. De test is een initiatief van een groep donateurs die vindt dat de Nederlandse goede doelenwereld gebaat zou zijn bij meer transparantie. De test bestaat uit 10 criteria waarvan uit onderzoek is gebleken dat donateurs die relevant vinden voor het selecteren van een goed doel. Na beantwoording van de vragen (inclusief enkele persoonlijke gegevens) krijgt u een top-10 van goede doelen te zien, gerangschikt naar effectiviteit van hun werkwijze. U kunt desgewenst direct doneren. De objectiviteit van de test wordt onder meer gewaarborgd door een jaarlijkse accountantscontrole.

Op AlleGoedeDoelen.nl kunt u uit een totaalbestand van meer dan 1000 goede doelen op verschillende zoekcriteria. U kunt doorklikken naar meer informatie over de goede doelen. Minpuntje is dat de site niet heel erg overzichtelijk is.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft een database met circa 860 goede doelen. U kunt zoeken op naam, sector, werkterrein, CBF-keurmerk en verklaring van geen bezwaar. U krijgt een overzichtelijke lijst te zien van de namen van de goede doelen die aan uw selectiecriteria voldoen. U kunt per goed doel doorklikken naar aanvullende gegevens.

Goede doelen.nl, een site van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI), biedt lijsten van in totaal circa 325 goede doelen in in de categorieŽn gezondheid, welzijn en cultuur, internationale hulp en natuur en milieu. De site biedt verder geen selectie- en sorteermogelijkheden. Ook is de site niet erg informatief over de goede doelen; u treft louter de contactinformatie van het goede doel en het webadres aan. Wel biedt de site allerlei andere relevante informatie en links over goede doelen, waaronder een actualiteitenrubriek.

GoedeDoel.nl biedt een zeer groot aantal zoekmogelijkheden, maar slechts een relatief beperkt bestand van circa 204 goede doelen. Zo leverde de steekproef goede doelen in de categorie 'mensenrechten' bijvoorbeeld geen enkel resultaat op.

Keurmerk Goed Besteed (KGB) geeft een overzicht van circa 22 goede doelen die zijn of worden beoordeeld voor een 'KGB-keurmerk'. 7 goede doelen hebben een keurmerk. De site biedt echter geen aanvullende informatie over de goedgekeurde goede doelen, noch mogelijkheden om door te klikken naar hun website.

De beste sites voor het vergelijken van goede doelen

A = Aanbod
S = Sorteer- en zoekmogelijkheden
I = Informatief
G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site