Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Productvergelijkers vergeleken

Productvergelijkers maken een goede keuze gemakkelijker

Productvergelijkers bieden de consument hulp bij het zoeken naar het beste product, bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, stofzuiger, koelkast of televisie.

In het geval u al precies weet naar welk merk en type product u op zoek bent, maar daar de laagste prijs voor wilt betalen, kunt u het beste direct een zgn. prijsvergelijker raadplegen.

Criteria voor productvergelijkers

Bij productvergelijkers is het van belang dat ze de consument in staat stellen een weloverwogen keuze te maken voor een bepaald merk en type product. Bij het maken van die keuze zijn de ervaringen van andere gebruikers een belangrijke beslisfactor. De hoeveelheid recensies, maar vooral ook de kwaliteit ervan, is dan ook een beoordelingscriterium voor productvergelijkers. Verder behoren productvergelijkers overzichtelijk te zijn, een ruim aanbod te hebben en zoekgemak te bieden. Er dient gemakkelijk tot een bepaald prijsmaximum te kunnen worden geslecteerd. Ook moet voldoende informatie over de specificaties van het product worden geboden. Uiteraard dient een goede produktvergelijker een groot aantal producten in zijn assortiment te hebben.

Steekproef

De door Snakewool samengestelde ranglijst van productvergelijkingssites is gebaseerd op een steekproef van vier verschillende producten:

  • een wasmachine van maximaal 800 euro,
  • een stofzuiger van maximaal 200 euro,
  • een koelkast van maximaal 500 euro en
  • een lcd-televisie van maximaal 1000 euro.

Bij het onderzoek is uitgegaan van de situatie dat de consument nog niet weet welk merk en type product hij of zij zoekt maar op zoek is naar het beste product in de prijscategorie.

Uit de steekproef blijkt dat sommige productvergelijkers goed zijn in het vergelijken van witgoed, terwijl andere weer beter zijn bij het vergelijken van elektronica.

Gebruikerservaringen

Gebruikerservaringen zijn interessant bij het maken van een keuze. Het vergt echter veelal wel nog een eigen beoordeling om de gebruikerservaringen op de juiste waarde te schatten. Moet je je keuze voor een aankoop baseren op één hele positieve gebruikersbeoordeling met cijfer 10, of kun je beter uitgaan van twintig gebruikers die gemiddeld het cijfer 9,5 hebben gegeven? Ook zijn sommige gebruikerservaringen uitgebreider dan anderen. Verder hangt het er ook van af of de recensie afkomstig is van iemand die het apparaat drie dagen in zijn bezit heeft of al driekwart jaar. Tot slot is het van belang dat de gebruikerservaringen ook een datum bevatten.

Professionele recensies

Professionele recensies vormen goede bronnen voor het maken van een keuze. De Consumentenbond voert bijvoorbeeld regelmatig vergelijkende tests uit. Dit zijn uitstekende productvergelijkingen, maar alleen toegankelijk voor leden van de Consumentenbond.

De beperking van professionele recensies is dat veelal slechts een selectie producten in de vergelijking wordt meegenomen en dat de vergelijking in een kort tijdsbestek tot stand komt. De levensduur van een apparaat en de wijze waarop de fabrikant omgaat met garantie of het vervangen van onderdelen is zo bijvoorbeeld moeilijker te meten. Daarvoor zijn juist gebruikerservaringen weer heel geschikt.

Beoordeling van de productvergelijkers

Kieskeurig.nl is een goede all-round site die veel productinformatie biedt. Onder meer staat per product een cijfer vermeld en het aantal reviews waarop deze beoordeling is gebaseerd. U kunt doorklikken naar de tekst van de gebruikersbeoordelingen. De sorteer- en zoekmogelijkheden van de site zijn goed. De site biedt ook informatie die u kan helpen bij het maken van een keuze.

Op de Virtuelevakman.nl kunt u koelkasten, wasmachines, wasdrogers en vriezerszoeken en selecteren op productkenmerken en productfuncties. De site geeft snel inzicht in de producten die door de Consumentenbond als goed, voordelige keus of beste keus zijn beoordeeld.

BesteConsumentenKoop.nl geeft een overzicht van de producten die als beste getest zijn door vakbladen, het best beoordeeld door consumenten, de beste koop volgens de consumentenbond zijn en de voordelige keus zijn. De site bevat ook enkele beknopte reviews van de producten.

Alatest.nl heeft nauwelijks witgoed in zijn bestand, maar wel veel elektronica. De site geeft een zgn. 'Alascore'' aan de producten, gebaseerd op professioneele reviews en gebruikersreviews (ook internationale reviews). U kunt de producten selecteren op maximumprijs.

Hetbesteproduct.nl.HetBesteProduct.nl laat zien welke producten door deskundigen als beste worden beoordeeld. De site gaf geen resultaten voor wasmachines, stofzuigers of koelkasten. Wel geeft de site resultaten voor lcd-televisies. U kunt goed selecteren op maximumprijs.

Vergelijk.nl en Elcheapo.nl hanteren een sterretjessysteem voor de beoordeling van producten. Niet alle producten hebben reviews; vaak hebben producten slechts één review.

Ciao! geeft een score op basis van een sterretjessysteem. Niet alle producten hebben reviews; sommigen hebben slechts 1 review. U kunt met deze site niet gemakkelijk een product tot een bepaald prijsmaximum zoeken.

Beslist.nl biedt een overzichtelijke lijst producten, waar ook de prijs staat vermeld. Helaas heeft de site slechts voor een klein aantal apparaten een beoordelingscijfer. Deze cijfers zijn totstandgekomen op basis van een gering aantal reviews. De sorteer- en zoekfunctie van de site vertoont nog wat probleempjes. Zo tref je bij het zoeken naar de beste koelkast ook videospelletjes, babyflesjes en mobiele telefoons tussen de zoekresultaten aan.

Kelkoo.nl bevat geen gebruikerservaringen en slechts in een enkel geval een expertbeoordeling. U kunt de resultaten niet sorteren op waardering. De site is dan ook vooral geschikt voor prijsvergelijking en minder geschikt voor productvergelijking.

Askanowner.nl maakt het mogelijk om vragen te stellen aan mensen die praktijkervaring hebben met een specifiek product (of dienst, of levenskeuze). De site is niet echt geschikt voor het maken van een selectie van het beste product voor een bepaald prijsmaximum.

De beste productvergelijkers

ASIG
1 Kieskeurig.nl +++++++
2 Virtuelevakman.nl +++++
3 BesteConsumentenKoop.nl ++++
4 Alatest.nl +++++
5 Hetbesteproduct.nl. ++++
6 Vergelijk.nl ++--+
7 Ciao! +---
8 Beslist.nl +---+-
9 Kelkoo.nl +---+-
11 Askanowner.nl ----

A = Aanbod, S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site