Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Prijsvergelijkers vergeleken

Veel prijsvergelijkers op het internet

Er zijn op het internet nogal wat algemene prijs- en produktvergelijkende sites te vinden. Deze vergelijkingssites bieden vergelijkingen op prijs en kwaliteit van een groot scala aan producten, van witgoed en elektronica tot boeken en baby-artikelen. De prijsvergelijkingssites bieden de consument hulp bij het zoeken naar het goedkoopste produkt.

Bij prijsvergelijkers is het van belang dat ze een groot aanbod van produkten en winkels hebben, dat het gemakkelijk is om het gewenste product te zoeken en dat de site voldoende informatie biedt over de totale kosten (inclusief bezorgkosten), de beschikbaarheid (is het product inderdaad in voorraad?) en de verwachte levertijd.

Doordat de prijsvergelijkers zo veelomvattend zijn qua categorieën producten, is het echter niet eenvoudig om ze onderling te vergelijken. De door Snakewool samengestelde ranglijst is gebaseerd op een steekproef van drie verschillende producten die als goed c.q. als beste koop zijn beoordeeld door de Consumentenbond:

  • een wasmachine (AEG L54840)
  • een mp3-speler (Sony NWZ-A828) en
  • een televisie (Samsung LE37A456).

Uit de steekproef bleek dat bij de wasmachine Kelkoo.nl het goedkoopste resultaat gaf, bij de mp3-speler was dat Kieskeurig.nl en bij de televisie was dat Beslist.nl.

Bij het onderzoek is uitgegaan van de situatie dat de consument precies weet welk merk en type product hij of zij zoekt. In het geval u nog niet precies weet waar u naar op zoek bent, kunt u het beste eerst zgn. productvergelijkers of waarderingssites raadplegen.

Er is niet één prijsvergelijker de allerbeste - gebruik er altijd meerdere!

De conclusie van de steekproef is dat er niet één prijsvergelijker is die als absoluut de beste kan worden beschouwd. Het kan per product verschillen welke prijsvergelijker de goedkoopste aanbieding in zijn bestand heeft.

Snakewool adviseert dan ook om - wanneer u de prijs van een specifiek product wilt vergelijken - meerdere prijsvergelijkingssites te gebruiken. Het is daarbij overigens wel opletten geblazen, omdat sommige sites totaalprijzen weergeven en andere sites de prijzen exclusief verzendkosten vermelden. Hoewel de laatste sites goedkoper lijken, geven de sites die totaalprijzen weergeven een betere en eerlijker vergelijking.

Overigens is de ervaring van Snakewool dat wanneer u een specifiek product zoekt, er niet zelden gespecialiseerde sites zijn die hierin betere resultaten leveren.

Beoordeling van de prijsvergelijkers

Kelkoo.nl geeft dezelfde resultaten als Comparum.eu, maar is iets gebruiksvriendelijker. Zoeken op product is gemakkelijk; de resultaten worden direct gepresenteerd. De site is duidelijk over de totaalprijs inclusief verzendkosten. De site geeft niet in alle gevallen informatie over beschikbaarheid en levertijden. Jammer is verder dat de keuze standaard wordt weergegeven naar rangorde van "populariteit", in plaats van prijs. Daar is het bij prijsvergelijkers immers juist om te doen!

Kieskeurig.nl heeft relatief veel winkels in zijn bestand, maar vindt niet in alle gevallen de goedkoopste aanbiedingen. De site geeft veel informatie over de producten. De site is duidelijk over de totale afleverprijs en over de beschikbaarheid. Er wordt geen informatie geboden over levertijden.

Beslist.nl heeft een groot aantal winkels in zijn bestand en presenteert de resultaten overzichtelijk. Het lukt op deze site niet zo goed om mp3-spelers met een specifieke kleur te vergelijken. De site is wel duidelijk over leverkosten. Er wordt echter geen informatie gegeven over beschikbaarheid en levertijden.

Ciao! heeft een beperkt aantal winkels en geeft niet vaak de goedkoopste prijs. Op deze site is niet direct inzichtelijk gemaakt wat de totaalprijs is. De site biedt wel informatie over levertijden.

Twenga.nl heeft een redelijk aantal winkels, maar vindt niet altijd de laagste prijs. De site geeft de prijzen weer zonder verzendkosten; u krijgt dus geen inzicht in de totaalprijs. Ook geeft de site geen informatie over beschikbaarheid en levertijden.

Vergelijk.nl en Elcheapo.nl geven dezelfde resultaten. Niet alle producten waren bij deze sites te vinden. De site geeft de resultaten wel overzichtelijk weer en is ook informatief over de totaalprijs, de beschikbaarheid en de levertijd.

Prijsvergelijk.nl geeft snel een overzicht van resultaten, maar de presentatie is niet heel overzichtelijk. De site geeft niet de totaalprijs en er ontbreekt precieze informatie over verzendkosten.

Miepkniep.nl heeft een gebruiksonvriendelijke zoekfunctie. De site vindt niet alle gezochte producten en heeft een zeer beperkt aantal winkels. De resultaten zijn bij lange na niet het goedkoopst. Onduidelijk is ook wat precies de totaalprijs is. Verder geeft de site geen informatie over beschikbaarheid en levertijden.

De sites Nieuw.nl, Hetbesteproduct.nl en Winkelwinkel.nl gaven in deze steekproef geen resultaten.

De beste prijsvergelijkers

ASIG
1 Kelkoo.nl +++-+
2 Kieskeurig.nl ++-+-+-
3 Beslist.nl ++-+-+
4 Ciao! +-++-+-
5 Twenga.nl +-+-+-
6 Vergelijk.nl +-+++
7 Prijsvergelijk.nl +-+---
8 Miepkniep.nl --------

A = Aanbod, S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site