Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Notaristarieven vergelijken

Notaristarieven vergelijken

Sinds 1999 is marktwerking ingesteld in het notariaat en kunnen notarissen concurreren op tarieven. Volgens een EIM-rapport “Prijsconcurrentie in het notariaat” uit 2005 is niet de conclusie te trekken dat goedkope kantoren een minder goede dienstverlening leveren. Er zijn echter nog weinig sites om notaristarieven te vergelijken.

De sites om notaristarieven te vergelijken bieden vaak niet direct en online resultaat

De meeste sites om notaristarieven te vergelijken zijn niet echt te kwalificeren als echte vergelijkingssites: ze bieden niet direct en online resultaat. De resultaten worden anoniem gepresenteerd. De klant moet een uitgebreid formulier invullen om achter meer informatie te komen. Dat is niet echt gebruiksvriendelijk.

Alleen DeGoedkoopsteNotaris.nl noemt de notarissen bij naam en toenaam. Via die site kunt u een akte selecteren (hypotheekakte en/of leveringsakte) en een plaats, postcode of regio selecteren. Dit levert een lijst met notarissen op, waarbij voor drie koopsombedragen de tarieven staan vermeld. Helaas ontbreken nog veel gegevens; de tarieventabel is voor een groot deel nog oningevuld.

Op Notaristarieven.nl krijgt u na het invullen van gegevens over gewenste akte, koopsom en plaats een overzicht te zien van notarissen in een bepaalde regio. U kunt vervolgens aanvinken van welke notariskantoren u een offerte wilt aanvragen. De offertes van de notariskantoren ontvangt u per e-mail ("maximaal tien per week"). Deze site levert geen directe en online-informatie over notaristarieven.

Op TaxeerjeHuis.nl kunt u de geschatte waarde van de woning invullen en een postcode. U krijgt vervolgens een kort rijtje anonieme aanbieders te zien ("aanbieder 162, aanbieder 402" e.d.), waarna u een uitgebreid vragenformulier over uw persoonlijke gegevens moet invullen om meer informatie over een aanbieder te verkrijgen. De site is opgezet met het doel om bedrijven 'leads' te bieden in de vorm van de klantgegevens van geïnteresseerde particulieren. Die gegevens worden aan één aanbieder doorgezonden. De conclusie van Snakewool is dat deze manier van 'vergelijken' meer in dienst van de aanbieder staat dan in dienst van de consument staat. Bovendien is deze methode minder effectief en snel dan het ouderwetse zelf maar een telefoonboek pakken en een aantal notarissen opbellen om navraag naar hun tarieven te doen.

De site Notaris Vergelijken ziet er weliswaar professioneel uit, maar maakt de gewekte verwachtingen niet waar. U selecteert een regio en beantwoordt enkele vragen om daarna een zeer summier resultaat gepresenteerd te krijgen: een notaris in een geheel andere regio, alleen een naam van een notaris zonder verdere informatie of helemaal geen resultaat in de gekozen regio. De site bevat geen informatie over notaristarieven.

Op Notariscompare.nl moet u direct een uitgebreid e-mailformulier met persoonlijke gegevens invullen om meer informatie over notaristarieven te verkrijgen. De site maakt een verouderde indruk; er worden cijfers uit 2001 gehanteerd. Ook het aanbod lijkt zeer beperkt: voor heel Nederland slechts 11 notarissen.

De beste sites om notaristarieven te vergelijken

A = Aanbod, S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site