Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Vacaturesites

Vacaturesites op het internet

Op het internet zijn in Nederland zeer veel vacaturesites te vinden. De site Allevacaturesites.nl geeft een overzicht van 'alle' vacaturesites en gespecialiseerde vacaturebanken in diverse sectoren. Van de door Snakewool onderzochte grote landelijke vacaturesites is er niet één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De zoekcriteria en presentatie van de zoekresultaten zijn op de meeste vacaturesites min of meer hetzelfde.

Zoektip van Snakewool: gebruik rss-feeds!

De vele vacaturesites hebben veelal een verschillend aanbod. Voor een grondige zoektocht naar uw nieuwe droombaan zou dan ook regelmatig bezoek van meerdere vacaturesites noodzakelijk zijn. Via rss-feeds kan dit sneller en gemakkelijker. U kunt de rss-feed veelal precies op uw zoekprofiel afstemmen. De tip van Snakewool is dan ook om de relevante rss-feeds van meerdere vacaturesites aan uw rss-reader toe te voegen. U heeft dan ook geen last van e-mails die u nog tot in de eeuwigheid in uw mailbox ontvangt...

Vacaturesites met een rss-mogelijkheid zijn: Totaljobs.nl, Monsterboard.nl, Jobsafari, Intermediair.nl, Jobtrack, Jobbingmall.nl, Randstad, Spot A Job, Werken bij de overheid.

Criteria voor een goede vacaturesite

Bij een vacaturesite is het natuurlijk vooral belangrijk dat de site een groot aanbod aan actuele vacatures kent. Even belangrijk is echter dat er ook goede zoek- en sorteermogelijkheden zijn en dat de zoekresultaten relevant zijn en overzichtelijk worden gepresenteerd.

Op de meeste vacatures is het mogelijk om een CV te plaatsen. Deze faciliteit is niet getest door Snakewool.

Snakewool heeft de vacaturesites beoordeeld vanuit het perspectief van de werkzoekers. De site WinMag deed in mei 2006 een test vanuit werkgeversperspectief. Daaruit bleek dat het plaatsen van een vacature bij de meeste sites heel eenvoudig was. De leverde de meeste bruikbare reacties op. In een eerder onderzoek uit 2005 kwam JobbingMall als beste uit de bus.

Meestbezochte vacaturesites

De Intelligence Group deed vorig jaar onderzoek naar de meestbezochte vacaturesites en stelde daarvan een top vijftig samen. De top 5:

Beoordeling van de individuele vacaturesites

Op Monsterboard.nl vindt u circa 53.000 banen in Nederland. U kunt zoeken op provincie, functiecategorie en trefwoord. U kunt sorteren op datum, bedrijf en 'bewaarde vacatures'. De presentatie van de zoekresultaten is informatief en overzichtelijk; de functie-eisen staan erbij vermeld. U kunt ook een CV op de vacaturesite plaatsen.

Totaljobs.nl voert de enigzins melige ondertitel 'Baanzinnig". De site bevat circa 32.000 vacatures. De site heeft als bijzondere faciliteit dat ook rechtstreeks op bedrijf kan worden gezocht. Ook biedt de site van een aantal bedrijven bedrijfsfilms aan.

AskJIM.nl doorzoekt de sites van een aantal grote bedrijven, werving- en selectiebureaus en vacaturesites, waaronder Totaljobs, Vacant, Stepstone, VolkskrantBanen, Jobtrack, Jobbingmall, Brabantvac en Limburgvac. Via 'uitgebreid zoeken' kunt u zoeken op trefwoord, opleidingsniveau, functiegroep, soort contract en maximale woon-werkafstand. In de zoekresultaten wordt ook de plaatsingsdatum vermeld.

Via de Vacaturekrant kunt u zoeken in een bestand van circa 7400 banen, die geplaatst zijn in een groot aantal regionale kranten en De Telegraaf. De op het eerste gezicht enigszins onoverzichtelijke zoekfunctie is wel even wennen.

De is de grootste banensite van Nederland. U kunt zoeken in circa 56.000 vacatures op trefwoord, regio, functiegroep, opleidingsniveau of vacaturenummer. De site kent ook uitgebreide selectiemogelijkheden; u kunt zoeken op opleidingsniveau, salaris, uren en dienstverband. Ook kunt u gratis een CV plaatsen. Bij de zoekresultaten wordt niet de plaatsingsdatum vermeld.

Jobsafari doorzoekt meer dan 1.000 websites van bedrijven en 100 online vacaturebanken. U kunt zoeken op branche en provincie. Vervolgens krijgt u een overzicht van vacatures te zien, mét de datum van plaatsing van de advertentie. Er zijn geen sorteermogelijkheden. U kunt doorklikken naar de desbetreffende vacaturesite. Jobsafari kent ook een e-mailservice.

De vacaturebank van Intermediair.nl bevat circa 5.000 functies. U kunt zoeken op functie, branche, opleiding en locatie. De functies worden overzichtelijk en informatief gepresenteerd, met vermelding van plaatsingsdatum.

Jobnews.nl bevat circa 1200 vacatures. Handig in de zoekfunctie is dat u meerdere keuzes kunt aanklikken bij functiecategorie, branche, opleiding en locatie.

Volkskrant Banen heeft circa 1200 actuele vactures beschikbaar. U kunt zoeken op trefwoord, functieomschrijving, plaats, functiegebied, sector en werk-/denkniveau. De resultaten worden overzichtelijk gepresenteerd, met sorteermogelijkheden. De site heeft helaas wel irritante pop-ups.

StepStone bevat circa 3400 vacatures in Nederland. De site kent uitgebreide zoekmogelijkheden.

Jobtrack biedt circa 10.000 banen op vmbo-, mbo- en hbo-niveau. Werkgevers adverteren direct op JobTrack.nl. Daarnaast bevat de site advertenties en de personeelsadvertenties uit de zeven regionale dagbladen van Wegener, het AD en Het Parool. Onhandig is wel dat de site de aangekruiste keuzes vergeet zodra je van 'gewoon zoeken' naar 'uitgebreid zoeken' overgaat.

Jobbingmall.nl heeft een actueel aanbod van meer dan 7000 banen. In de zoekresultaten ziet u een lijst met een korte samenvatting van de vacature, maar helaas ontbreekt de vermelding van de plaatsingsdatum. Ook kunt u niet sorteren in de resultaten.

MegaJobs heeft circa 75.000 vacatures. De site heeft beperkte zoekmogelijkheden; u kunt alleen zoeken op functiegroep, branche en trefwoord. De plaatsingsdatum wordt in de zoekresultaten vermeld. Een grappige faciliteit is dat u vinkjes kunt plaatsen voor de vacatures die u interessant vindt. U kunt ook uw CV op de site plaatsen.

Werk.nl is de site van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De site heeft zo'n 55.000 vacatures. De site kent geen zoekmogelijkheden naar branche, functie of opleidingsniveau. Dit maakt het soms lastig om de zoekresultaten naar hanteerbare proporties te verfijnen.

De Vacaturebank.nl heeft circa 24.000 vacatures in zijn bestand. U kunt zoeken op functiegebied, vakgebied, regio, opleiding of trefwoord. Onhandig is dat de plaatsingsdatum niet bij de zoekresultaten wordt vermeld. Helemaal onhandig is dat de site soms teveel zoekresultaten aangeeft. Als u die wilt verfijnen moet u telkens opnieuw uw zoekcriteria invullen. De site biedt wel de mogelijkheid om online uw CV te plaatsen.

Metabanenzoeker.nl biedt naar eigen zeggen de mogelijkheid om meer dan 35.000 vacatures te doorzoeken in meer dan 70 vacaturesites tegelijk. Na het selecteren van een branche en provincie of woonplaats krijgt u een rij vacaturenamen en werkgevers te zien. U kunt doorklikken naar de vacaturetekst. Vacatures zijn afkomstig van sites als Vacant, Bouwvacatures, Jobstoday, Managementvac, Brabantvac en Limburgvac. De indeling van de site lijkt niet helemaal te kloppen. Zo bevat de rubriek 'verzorging' opmerkelijk genoeg nogal wat vacatures voor hypotheekadviseurs, accountants en debiteurenadminstrateurs. De rubriek 'schoonmaak' is ook nogal ruim opgevat; u treft daarin voornamelijk vacatures voor gevangenenbewaarders aan...

Overige vacaturesites

Jobsucces.nl

Experteer.nl

Jobrapido.nl

De beste vacaturesites

ASIG
1Monsterboard.nl+++++
2Totaljobs.nl+++++
3AskJIM.nl (metazoekmachine)++++-
4Vacaturekrant++++-
5 Nationale Vacaturebank ++++-+-
6Jobsafari (metazoekmachine)++-+-+-
7Intermediair.nl++-++
8Jobnews.nl+-++++-
9Volkskrant Banen+-+++-
10StepStone+-++-+-
11Jobtrack++-+-
12Jobbingmall.nl++--+-
13MegaJobs+--+--
14Werk.nl+--++-
15Vacaturebank.nl+----
16Metabanenzoeker.nl (metazoekmachine)+------

A = Aanbod, S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief, G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site