Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Vliegtickets vergelijken

Test uitgevoerd: juli 2012

De belangrijkste tips om vliegtickets te vergelijken

  • Probeer altijd meerdere vergelijkingssites voor vliegtickets (maak gebruik van de hiernaast staande ranglijst).
  • Hou er rekening mee dat veel ticketsites niet direct eerlijk zijn over de totaalkosten van de vliegtickets; meestal komen er nog kosten bij die u pas na het invullen van uw persoonlijke gegevens te zien krijgt.
  • Sluit niet zomaar een annuleringsverzekering of reisverzekering bij uw vliegticket af; het aanbod van de vliegticketsite is meestal niet zo goedkoop. Vergelijk eerst uw reis- of annuleringsverzekering via Independer.nl
  • Ga vooraf na welke betaalmethode u wilt gebruiken. Bij sommige vliegticketsites kunt u alleen met creditcard betalen, niet via iDeal. Andere vliegticketsites hanteren een hoge opslag voor creditcardgebruik. 

Veel sites berekenen nog extra kosten ná het invullen van uw persoonlijke gegevens

Er is inmiddels een overdaad aan sites waar u terecht kunt voor het vergelijken (en het vervolgens boeken) van vliegtickets. Veel sites geven op hun resultaatpagina niet de daadwerkelijke boekingsprijs die zij in rekening brengen. Deze vliegticketsites hanteren de methode om bij elke stap in het proces weer extra kosten in rekening te brengen, om de klanten als het ware in een 'fuik' te vangen. In de meeste gevallen komen er ook nog onverwachte kosten (circa 20 tot 25 euro) bij nadat u uw persoonlijke gegevens al hebt ingevuld. Om prijzen van vliegtickets bij verschillende sites echt te kunnen vergelijken, kunt u dus niet volstaan met het vergelijken van de eerste zoekresultaten, maar moet u feitelijk doorklikken naar de boekingspagina om inzicht te krijgen in de totaalprijs van het vliegticket.

Er zijn enkele sites die wél direct de uiteindelijke totaalprijs geven: Ebookers, ExpediaATP, Supersaver.nl en Bookityourself.nl .

Sites die na het invullen van persoonlijke gegevens nog een extra bedrag (circa 20-25 euro) in rekening brengen: World Ticket Center, D-reizen, Govolo.nl, Vliegwinkel.nl, Vliegtarieven.nl, Vliegticketszoeken.nl, Vliegtickets.nl, SchipholTickets.nl, Prijsvrij.nl, CheapTickets.nl, Budgetair.nl, Tix.nl, Vlucht24.nl en Vliegfabriek.nl.

Vergelijk ook de reis- en annuleringsverzekeringen

Bij de meeste sites kunt u kiezen voor een reisverzekering, annuleringsverzekering of vliegticketverzekering. Let hierbij goed op! Er zitten grote prijsverschillen tussen de kosten van annuleringsverzekeringen en reisverzekeringen bij de verschillende vliegticketsites.  Sommige sites zijn bijzonder drammerig over de reis- en annuleringsverzekering en proberen u er echt een aan te smeren.

Meestal is het veel goedkoper om een reis- of annuleringsverzekering elders af te sluiten. Via bijvoorbeeld Independer.nl kunt u reis- en annuleringsverzekeringen vergelijken.

Ook bieden veel vliegticketsites een optionele vliegticketverzekering aan. Als een luchtvaartmaatschappij failliet zou gaan, dan krijgt u uw geld terug (meestal tot een bepaald maximumbedrag). U moet zich misschien afvragen of zo'n vliegticketverzekering wel écht nodig is.

Uw vliegticket betalen met iDEAL is meestal veel voordeliger dan met creditcard

Het is verstandig om vooraf na te gaan welke betaalmethode u voor uw vliegticket wilt gebruiken.

Bij de volgende  vliegticketsites kunt u alléén met creditcard betalen. Het gaat hierbij om Expedia, Supersaver.nl, Govolo.nl

Bij de meeste sites om vliegtickets te vergelijken kunt u gratis met iDEAL betalen. Voor een betaling met creditcard betaalt u meestal een opslag; die uiteenloopt tussen de 12,50 en de 30 euro. Bij ATP betaalt u zelfs 2,5% voor gebruik van creditcard; bij een hoog bedrag kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen.

Hetzelfde vliegticket heeft bij verschillende sites een andere prijs: Let op de boekings- en reserveringskosten

Een aantal sites gebruikt voor het vergelijken van vliegtickets dezelfde database (bijvoorbeeld de database van ATP of World Ticket Center). Dat betekent dat vliegticketsites vaak dezelfde resultaten geven. De sites verschillen echter onderling wel in totaalprijs, door de verschillende service- of reserveringskosten die ze berekenen. Deze kunnen variëren van 10 euro per persoon bij goedkopere sites, tot 20 of 30 euro bij de duurdere sites.

Beoordelingscriteria voor sites voor goedkope vliegtickets

Omdat er zoveel sites voor vliegtickets zijn, hanteert Snakewool strenge beoordelingscriteria.

  • De vliegticketsite moet uiteraard de goedkoopste vluchten weergeven. Hiermee hangt samen dat de site lage boekings- en reserveringskosten heeft.
  • Het is van belang dat de site direct informatief is over de totaalprijs (en niet na vele pagina's doorklikken). Ook let Snakewool hierbij op de prijsstelling van de extra verzekeringen.
  • Daarnaast moet het mogelijk zijn om het vliegticket gemakkelijk te betalen, bijvoorbeeld via IDEAL of creditcard.
  • Verder moet de site gebruiksvriendelijk zijn, moet het gemakkelijk zijn om te zoeken op een bestemming en moet de site snel en overzichtelijk resultaat bieden.
  • Tot slot is het natuurlijk van belang dat de site technisch feilloos werkt.

Snakewool heeft een specifieke vlucht getest en daarvan vergeleken welke uiteindelijke totaalprijzen in rekening werden gebracht. Het ging hierbij om een KLM-retourvlucht voor 2 personen economy class retour Amsterdam - New York. Alle boekingskosten zijn meegerekend. Verzekeringen en creditcardkosten zijn niet meegerekend. De goedkoopste resultaten werden gegeven door: Expedia, Ebookers, Govolo.nl en ATP.

De vergelijkingssites voor vliegtickets ontlopen elkaar niet veel meer in gebruiksvriendelijkheid. Ze verschillen wel in eerlijkheid over de uiteindelijke totaalprijs van het vliegticket en ook in de kosten van extra verzekeringen.

Probeer altijd meerdere vergelijkingssites voor vliegtickets

Er is niet één site die in alle gevallen de goedkoopste vlucht aanbiedt. Het is zelfs zo dat sites die een bepaalde vlucht heel goedkoop aanbieden bij een andere vlucht juist één van de duurdere zijn en andersom. Dit kan soms honderden euro's uitmaken. Het loont dus om een aantal verschillende sites te raadplegen.

En dat niet alleen; volgens de Consumentenbond kan het soms zelfs lonen om dezelfde vliegticketsite meerdere keren te bevragen! Niet altijd worden in één keer alle mogelijke prijzen voor vliegtickets weergegeven.

Beoordeling van de individuele sites om vliegtickets te vergelijken

Ebookers vermeldt direct de totaalprijs van het vliegticket. U kunt betalen met iDEAL en met creditcard. D-reizen lijkt met hetzelfde resultaat te komen.

Expedia geeft ook direct de uiteindelijke prijs van het vliegticket. Nadeel is dat u bij Expedia alleen kunt betalen met creditcard, voordeel is dat over creditcardgebruik geen toeslag wordt berekend. Govolo.nl gebruikt de database van Expedia.

ATP (The Advanced Travel Partner)  presenteert direct de totaalprijs van het vliegticket en goedkoopste vluchten worden overzichtelijk weergegeven. U kunt uw vliegticket betalen met iDEAL (gratis) en met creditcard (opslag is 2,5%; bij bedragen boven de 1000 euro gaat dat aardig in de papieren lopen).

Van de database van ATP wordt ook gebruik gemaakt door diverse andere sites (zoals Vliegticketszoeken.nl, Bookityourself.nl en Vliegwinkel.nl).

Supersaver.nl vermeldt in het resultatenscherm direct de totaalprijs van de goedkoopste vlucht. Tijdens het boekingsproces komen er ook geen kosten meer bij. Wel is de site behoorlijk drammerig over het afsluiten van verzekeringen. U kunt betalen met iDEAL (gratis) of creditcard (tegen een opslag).  

World Ticket Center presenteert niet direct het uiteindelijke totaalbedrag van het vliegticket. Bij iedere stap in het boekingsproces komen er kostenposten bij; na het invullen van uw persoonlijke gegevens komen er nog eens boekingskosten bij. Verder wordt getracht u op  indringende wijze een reis-, annulerings- of vliegticketverzekering te verkopen. U kunt uw ticket betalen met onder meer iDEAL (gratis) of creditcard (tegen een opslag). Bijzonder aan World Ticket Center is dat ze bij sommige zoekacties het allerduurste en bij andere zoekacties juist het allergoedkoopste resultaat geven.

Vliegtarieven.nl geeft ieder scherm een hogere prijs. Bij het eerst getoonde bedrag wordt na doorklikken een airline reservation fee opgeteld. Op het eind - na het invullen van uw persoonlijke gegevens - komen er ook nog een keer 20 euro administratiekosten bij. De site probeert u ook dure verzekeringen te laten afsluiten. U kunt betalen via iDEAL of met credicard (tegen een toeslag van 12,50 euro).

Vliegtickets.nl biedt niet direct de totaalprijs van het vliegticket. Als u verder doorklikt, komen er reserveringskosten bij. Na het invullen van uw persoonlijke gegevens, komen er alsnog eens 20 euro boekingskosten bij. biedt dezelfde resultaten als Vliegtarieven.nl, maar dan duurder. Feitelijk biedt de site dezelfde resultaten als Vliegtarieven.nl, alleen duurder. De site heeft echter wel een laagste prijsgarantie.

SchipholTickets.nl berekent oplopende kosten bij iedere stap in het boekingsproces. Na het invullende van uw persoonlijke gegevens komen er nog eens dossierkosten bij. U kunt betalen met iDEAL (gratis) of met creditcard (tegen een opslag).

Prijsvrij.nl geeft iedere stap in het boekingsproces een hogere prijs.

CheapTickets.nl geeft niet in eerste instantie de volledige eindprijs. Pas bij doorklikken blijkt dat er nog een 'customer servicepakket' van 25 euro wordt berekend. Na het invullen van al uw gegevens, vlak voor het afronden van de boeking, komen daar dan ook nog eens 20 euro dossierkosten bij. U kunt een reis- en annuleringsverzekering afsluiten bij CheapTickets.nl. CheapTickets.nl heeft veel betalingsmogelijkheden: Bijvoorbeeld iDEAL (gratis) of via creditcard of PayPal (tegen extra kosten). CheapTickets.nl heeft (tegen betaling) een sms-service of app met eventuele vluchtwijzigingen. Ook kunt u uw vlucht compenseren met GreenSeat.

Budgetair.nl is een van de websites die eerst en goedkoop resultaat presenteert en daarna met allerlei extra kosten komt, zoals belastingen, airline reservation fee en administratiekosten. 

Tix.nl geeft in iedere stap in het boekingsproces een hogere prijs voor uw vliegticket. Na het invullen van uw persoonlijke gegevens komen er nog eens administratiekosten bij. De prijs van de reisverzekering bij Tix.nl is aanmerkelijk duurder dan bij de andere vliegticketsites. U kunt betalen via iDEAL (gratis) of via creditcard (14,60 euro)

Vlucht24.nl heeft een ingewikkelde boekingspagina. De site probeert nogal vasthoudend u verzekeringen te verkopen. Aan het eind komen er bovendien extra reserveringskosten bij. U kunt alleen met creditcard betalen; niet met iDEAL. 

Vliegfabriek.nl geeft op het resultaatscherm (in kleine cijfers) direct de prijs inclusief service charge.

Skyscanner en Chaser.nl zijn metazoekmachines. Hiermee kunt u zoeken in andere vliegticketsites.

De beste sites om vliegtickets te vergelijkenA S I G
1 Ebookers++++++
2 Expedia+++++-
3 ATP++++++-
4 Supersaver++++-
5 World Ticket Center+-+--+
6 Vliegtarieven.nl+-+--+
7 Vliegtickets.nl+-+--+
8 Vliegwinkel.nl+-+--+
9 SchipholTickets.nl+-+--+
10 Prijsvrij.nl+-+--+
11 CheapTickets.nl+-+--+
12 Budgetair.nl+-+--+
13 Tix.nl+-+--+
14 Vlucht24.nl+-+--+
15 Vliegfabriek.nl+-+--+

A = Aanbod (Voordelig tarief, lage reserveringskosten), S = Sorteer- en zoekmogelijkheden, I = Informatief (over totaalprijs van het vliegticket), G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site