Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Scholen vergelijken

Er is een aantal sites waarmee u scholen kunt zoeken en vergelijken. Er is geen site die met kop en schouders boven de rest uitsteekt; Snakewool raadt aan om meerdere sites te gebruiken.

Via de Schoolwijzer op de site van de Onderwijsinspectie kunt u de beoordeling van scholen nagaan. U kunt op diverse manieren scholen zoeken, bijvoorbeeld op schoolnaam, plaats, (postcode)gebied, denominatie of didactische methodiek. U kunt per school de beschikbare inspectierapporten downloaden. Overigens zijn deze rapporten niet altijd heel informatief. Nadeel van de site is dat scholen niet heel overzichtelijk met elkaar kunnen worden vergeleken. Ook is het niet een heel snelle site. Evenmin zijn de 'kwaliteitskaarten' met ingekleurde balkjes erg inzichtelijk.

Op de site van Trouw.nl treft u per plaats en per schooltype wel overzichten aan waar scholen met elkaar worden vergeleken. Deze gegevens zijn gebaseerd op die van de onderwijsinspectie. De gegevens zijn niet in alle browsers even goed leesbaar.

Schoolkeuze is een site van uitgeverij Malmberg. De site geeft een overzicht van scholen met hun slagingspercentages en gemiddelde resultaten van examen en schoolonderzoek. Onduidelijk is hoe recent de cijfers zijn. Het is niet een erg gebruiksvriendelijke site. Je kun bijvoorbeeld niet zoeken naar scholen in een bepaald gebied. Ook komen er soms merkwaardige uitkomsten uit: als je een basisschool in Den Haag zoekt is volgens de site het enige resultaat het Koninklijk Conservatorium.

Via i-mapping kunt u scholen zoeken in een bepaalde buurt. U krijgt de resultaten op een overzichtelijk kaartje te zien. Ook staat vermeld hoeveel leerlingen er op de school zitten en kunt u doorklikken naar de kwaliteitskaarten van de Onderwijsinspectie. Maar zoals gezegd zijn deze niet erg informatief. De site heeft beperkte selectiemogelijkheden; u kunt bijvoorbeeld niet zoeken naar scholen met een bepaalde denominatie of onderwijsmethode.

De beste sites voor het vergelijken van scholen

ASIG
1 Schoolwijzer +++---
2 Trouw.nl ++-++
3 Schoolkeuze +-+-
4 i-mapping ++-+-+

A = Aanbod
S = Sorteer- en zoekmogelijkheden
I = Informatief
G = Gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van de site