Onafhankelijke vergelijking van vergelijkingssites. Kies de beste.

Criteria voor een goede vergelijkingssite

Definitie van een vergelijkingssite

Een vergelijkingssite is een website waarop producten van verschillende aanbieders op basis van relevante criteria met elkaar worden kunnen worden vergeleken.

Belangrijkste beoordelingscriteria voor vergelijkingssites

Snakewool stelt bij de beoordeling van een vergelijkingssite het consumentenbelang centraal. Onderstaand staan de belangrijkste criteria aangegeven waarop Snakewool vergelijkingssites beoordeelt, min of meer in volgorde van belangrijkheid.

  1. De vergelijkingssite moet technisch in orde zijn. De vergelijkingssite moet het niet alleen goed doen via browsers als Internet Explorer, maar ook werken op Mozilla Firefox of andere veelgebruikte browsers. Denk ook aan de mogelijkheid voor gebruikers om de site via een browser op de mobiele telefoon te kunnen benaderen. Uiteraard moeten alle links het doen.
  2. De vergelijkingssite moet direct en online resultaat leveren. Van belang is dat een vergelijkingssite direct en online de resultaten van de vergelijking levert. Een site waarbij de gebruikers eerst een formulier met persoonlijke gegevens moeten invullen of een e-mail moeten zenden voordat ze de gevraagde informatie krijgen, is dan ook niet aan te merken als echte vergelijkingssite en zal een lage beoordeling van Snakewool krijgen.
  3. De informatie op de vergelijkingssite moet actueel, correct en volledig zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om prijsinformatie. De prijsinformatie moet kloppen met de daadwerkelijke, actuele prijs. De getoonde resultaten moeten ook daadwerkelijk verkrijgbaar of beschikbaar zijn. Belangrijk is verder dat er geen appels met peren worden vergeleken. Dat betekent dat alle prijzen moeten worden vermeld met inbegrip van bijkomende kosten (BTW, verzendkosten administratiekosten e.d.). Waar dat relevant is moet de site ook informatie bieden over de prijs per stuk of per hoeveelheid.
  4. De vergelijkingssite moet marktdekkend zijn. Dat wil zeggen dat in beginsel alle aanbieders van een bepaald product via de site met elkaar moeten kunnen worden vergeleken. Overigens blijkt in de praktijk dat er nog nauwelijks écht marktdekkende vergelijkingssites zijn. Een goede vergelijkingssite moet echter zodanig in elkaar zitten dat de gebruiker er op kan rekenen via gebruikmaking van de vergelijkingssite ook echt het voordeligst uit te zijn.
  5. De vergelijkingssite moet gebruiksvriendelijk zijn. Belangrijk is dat de gebruiker zo weinig mogelijk tijd kwijt is met het invullen van gegevens. Gebruikers behoren niet dezelfde zoekgegevens meerdere keren hoeven in te vullen. Dat betekent dat de gebruiker ook een pagina 'terug' moet kunnen gaan op de site zonder dat vervolgens de ingevulde informatie weg is. Verder moet de vergelijkingssite geen irritant flikkerende reclames of pop-up-reclames hebben - of erger nog: Flash-reclames over de tekst heen. Tot slot moet de site gebruikers niet verplichten 'cookies' te accepteren.
  6. De vergelijkingssite moet goede sorteer- en zoekmogelijkheden kennen. Met name bij sites die een groot aanbod hebben zijn goede sorteer- en zoekmogelijkheden cruciaal. De gebruiker moet de mogelijkheid hebben om zijn zoekactie zoveel mogelijk op zijn wensen toe te spitsen. De vergelijkingssite moet het vervolgens gemakkelijk maken om de resultaten te sorteren op verschillende categorieën. Een zoekactie moet uiteraard alleen de relevante resultaten opleveren. Het komt helaas nog regelmatig voor dat op vergelijkingssites hele andere resultaten verschijnen dan waarop was gezocht.
  7. De vergelijkingssite moet overzichtelijk zijn. Bij voorkeur moet de bezoeker zijn zoekgegevens direct op de eerste pagina kunnen invullen. Ook moeten de resultaten op overzichtelijke wijze worden gepresenteerd, waar het kan op één pagina. Een aantrekkelijk vormgegeven website, met zo weinig mogelijk niet-relevante informatie, draagt bij aan de overzichtelijkheid.
  8. De vergelijkingssite moet informatief zijn. De site moet meerwaarde bieden boven een telefoonboek of de Gouden Gids. De site moet daarom extra informatie bieden over het product waar de gebruiker in geïnteresseerd is. Ook moet de site de mogelijkheid hebben om door te klikken naar de site van de aanbieder.

Een vergelijkingssite die niet onafhankelijk is moet dat duidelijk aangeven

Onafhankelijkheid staat in bovenstaand overzicht niet als specifiek beoordelingscriterium opgenomen. Het is namelijk niet uitgesloten dat een aanbieder zelf toch een heel goede (actuele, correcte, volledige en marktdekkende) vergelijkingssite maakt. Dat neemt niet weg dat onafhankelijke sites de voorkeur verdienen, omdat onafhankelijkheid een betere garantie vormt voor actuele, correcte en volledige beoordelingen en een marktdekkende vergelijking. Snakewool is van mening dat een vergelijkingssite die gelieerd is aan één van de beoordeelde aanbieders, dit duidelijk op de site zou behoren te vermelden.